Odżywianie

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada jest pełna składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie.

Produkowana z nasion drzewa kakaowego, jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów, jakie można znaleźć.

Badania pokazują, że ciemna czekolada może poprawić twoje zdrowie i obniżyć ryzyko chorób serca.

Oto 7 korzyści zdrowotnych wynikających z ciemnej czekolady lub kakao, które są wspierane przez naukę.

Jeśli kupisz wysokiej jakości ciemną czekoladę z wysoką zawartością kakao, to jest ona całkiem pożywna.

Zawiera przyzwoitą ilość rozpuszczalnego błonnika i jest naładowana minerałami.

100-gramowa tabliczka ciemnej czekolady z 70-85% kakao zawiera (1):

11 gramów błonnika

67% dziennego zapotrzebowania na żelazo

58% dziennego zapotrzebowania na magnez

89% dziennego zapotrzebowania na miedź

98% dziennego zapotrzebowania na mangan

Ponadto ma mnóstwo potasu, fosforu, cynku i selenu.

Oczywiście 100 gramów (3,5 uncji) to dość duża ilość i nie jest to coś, co powinno się spożywać codziennie. Te składniki odżywcze wiążą się również z 600 kaloriami i umiarkowaną ilością cukru.

Z tego powodu ciemna czekolada jest najlepiej spożywana z umiarem.

Profil kwasów tłuszczowych w kakao i ciemnej czekoladzie jest również dobry. Tłuszcze składają się głównie z kwasu oleinowego (zdrowego dla serca tłuszczu występującego również w oliwie z oliwek), kwasu stearynowego i kwasu palmitynowego.

Kwas stearynowy ma neutralny wpływ na cholesterol w organizmie. Kwas palmitynowy może podnieść poziom cholesterolu, ale stanowi tylko jedną trzecią wszystkich kalorii tłuszczu.

ORAC to skrót od angielskiego terminu oxygen radical absorption capacity. Jest to miara aktywności antyoksydacyjnej żywności.

Zasadniczo, badacze umieszczają grupę wolnych rodników (złych) na próbce żywności i sprawdzają, jak dobrze przeciwutleniacze w żywności mogą rozbroić wolne rodniki.

Biologiczne znaczenie wartości ORAC jest kwestionowane, ponieważ jest ona mierzona w probówce i może nie mieć takiego samego efektu w organizmie.

Warto jednak wspomnieć, że surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowe należą do najwyżej punktowanych pokarmów, które zostały poddane badaniom.

Ciemna czekolada jest załadowana związkami organicznymi, które są biologicznie aktywne i funkcjonują jako przeciwutleniacze. Należą do nich między innymi polifenole, flawanole i katechiny.