W ciągu jednego dnia możesz zjeść tylko ograniczoną ilość jedzenia.
Aby zmaksymalizować ilość składników odżywczych, które przyjmujesz, sensowne jest mądre wydawanie budżetu kalorii poprzez wybieranie żywności, która niesie ze sobą największą ilość i różnorodność składników odżywczych.
Oto kilka najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie.
1. Łosoś
Nie wszystkie ryby są takie same.
Łosoś i inne tłuste gatunki ryb zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3.
Kwasy omega-3 są niezwykle ważne dla optymalnego funkcjonowania Twojego organizmu. Są one powiązane z lepszym samopoczuciem i niższym ryzykiem wielu poważnych chorób (1Trusted Source).
Chociaż łosoś jest ceniony głównie za korzystny skład kwasów tłuszczowych, zawiera również ogromne ilości innych składników odżywczych.
100-gramowa porcja dzikiego łososia atlantyckiego zawiera około 2,2 grama kwasów omega-3, wraz z dużą ilością wysokiej jakości białka zwierzęcego i mnóstwem witamin i minerałów, w tym duże ilości magnezu, potasu, selenu i witamin z grupy B (2Trusted Source).
2. Jarmuż
Ze wszystkich zieleni liściastych, jarmuż jest królem.
Jest załadowany witaminami, minerałami, błonnikiem, przeciwutleniaczami i różnymi związkami bioaktywnymi.
Jarmuż jest szczególnie wysoki w witaminę C, witaminę A, witaminę K1. Zawiera również duże ilości witaminy B6, potasu, wapnia, magnezu, miedzi i manganu. Porcja jednej filiżanki ma tylko 9 kalorii (9Trusted Source).
Jarmuż może być nawet zdrowszy niż szpinak. Oba są bardzo odżywcze, ale jarmuż ma niższą zawartość szczawianów, substancji, które mogą wiązać minerały, takie jak wapń w jelicie, uniemożliwiając ich wchłonięcie (10Trusted Source).
Jarmuż i inne zieleniny są również bogate w różne związki bioaktywne, w tym izotiocyjaniany i indol-3-karbinol, które okazały się zwalczać raka w badaniach na probówkach i zwierzętach (11Trusted Source, 12).
Morze ma nie tylko ryby. Zawiera również ogromne ilości roślinności.
W oceanie znajdują się tysiące różnych gatunków roślin, z których niektóre są bardzo odżywcze. Zazwyczaj są one określane zbiorczo jako wodorosty (13Trusted Source).
Wodorosty są popularne w potrawach takich jak sushi. Wiele potraw sushi zawiera rodzaj wodorostów znanych jako nori, które są używane jako jadalne opakowanie.
W wielu przypadkach, wodorosty są nawet bardziej odżywcze niż warzywa lądowe. Są szczególnie bogate w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez i mangan (14Trusted Source).
Jest również załadowany różnymi bioaktywnymi związkami, w tym fikocyjaninami i karotenoidami. Niektóre z tych substancji są przeciwutleniaczami o silnych zdolnościach przeciwzapalnych (15Trusted Source).
Ale wodorosty naprawdę błyszczą w swojej wysokiej zawartości jodu, minerału, który twoje ciało wykorzystuje do wytwarzania hormonów tarczycy.
Po prostu jedzenie wodorostów o wysokiej zawartości jodu, takich jak kelp, kilka razy w miesiącu może zapewnić Twojemu organizmowi cały jod, którego potrzebuje.
Jeśli nie lubisz smaku wodorostów, możesz również przyjmować je w formie suplementów. Suszone tabletki kelpu są bardzo tanie i załadowane jodem.