Odżywianie

Wskazówki dotyczące odżywiania

Jajka są jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie.

Wcześniej były demonizowane za wysoką zawartość cholesterolu, ale nowe badania pokazują, że są całkowicie bezpieczne i zdrowe

Mięso

Chude, nieprzetworzone mięsa mogą być włączone do zdrowej diety.

Chuda wołowina

Chuda wołowina jest jednym z najlepszych źródeł białka, gdy jest spożywana z umiarem i jest załadowana wysoce biodostępnym żelazem.

Piersi z kurczaka

Pierś z kurczaka jest niska w tłuszczu i kaloriach, ale niezwykle wysoka w białku. Jest to świetne źródło wielu składników odżywczych. Ponownie, nie krępuj się jeść tłustszych kawałków kurczaka, jeśli nie jesz wielu węglowodanów.

Jagnięcina

Jagnięta są zwykle karmione trawą, a ich mięso ma tendencję do wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.

Orzechy i nasiona

Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii, orzechy i nasiona mogą pomóc w utracie wagi

Te pokarmy są chrupiące, sycące i pełne ważnych składników odżywczych, których wiele osób nie otrzymuje wystarczająco dużo, w tym magnezu i witaminy E.

Nie wymagają one również prawie żadnego przygotowania, więc łatwo je dodać do swojej rutyny.

Niektórzy ludzie z wiekiem dostają alergii na orzechy. Jeśli masz reakcję po zjedzeniu jakiegokolwiek rodzaju orzecha, wyeliminuj go ze swojej diety.

11. Migdały

Migdały to popularne orzechy załadowane witaminą E, przeciwutleniaczami, magnezem i błonnikiem. Badania pokazują, że migdały mogą przyczynić się do utraty wagi i poprawić zdrowie metaboliczne (5Trusted Source).

12. Nasiona Chia

Nasiona chia są jednymi z najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie. Jedna uncja (28 gramów) zawiera 11 gramów błonnika i znaczne ilości magnezu, manganu, wapnia i różnych innych składników odżywczych.

13. Orzechy kokosowe

Orzechy kokosowe zawierają błonnik i potężne kwasy tłuszczowe zwane średniołańcuchowymi trójglicerydami (MCT).

14. Orzechy makadamia

Orzechy makadamia są bardzo smaczne. Są one znacznie wyższe w tłuszczach jednonienasyconych i niższe w kwasach tłuszczowych omega-6 niż większość innych orzechów.

15. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są bardzo pożywne i ładowane z błonnikiem i różnych witamin i minerałów.

16. Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie mają gładką, maślaną teksturę; są załadowane składnikami odżywczymi; są korzystne dla funkcji tarczycy; i są jednym z najlepszych źródeł ważnego minerału selenu.

17-26: Warzywa

Kaloria za kalorię, warzywa są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł składników odżywczych na świecie.

Dostępna jest szeroka gama, a najlepiej jest jeść wiele różnych rodzajów każdego dnia.

17. Szparagi

Szparagi to popularne warzywo, które jest niskie zarówno w węglowodanach i kaloriach, ale załadowane witaminą K.

18. Papryka

Papryki dzwonkowe występują w kilku kolorach, w tym czerwonym, żółtym i zielonym. Są chrupiące i słodkie i są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C.

19. Brokuły

Brokuły to warzywo krzyżowe, które świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jest doskonałym źródłem błonnika i witamin C i K oraz zawiera przyzwoitą ilość białka w porównaniu z innymi warzywami.

20. Marchew

Marchewki to popularne warzywo korzeniowe. Są niezwykle chrupiące i załadowane składnikami odżywczymi, takimi jak błonnik i witamina K.

Marchewki są również bardzo wysokie w przeciwutleniacze karotenu, które mają liczne korzyści.

21. Kalafior

Kalafior jest bardzo wszechstronnym warzywem krzyżowym. Można go wykorzystać do stworzenia mnóstwa zdrowych potraw, a także dobrze smakuje sam w sobie.

22. Ogórek

Ogórki są jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Są bardzo niskie zarówno w węglowodanach, jak i kaloriach, składając się głównie z wody. Zawierają jednak szereg składników odżywczych w niewielkich ilościach, w tym witaminę K.

23. Czosnek

Czosnek jest niesamowicie zdrowy. Zawiera bioaktywne związki organosiarkowe, które mają potężne działanie biologiczne, w tym poprawę funkcji odpornościowych (6Trusted Source).

24. Jarmuż

Jarmuż staje się coraz bardziej popularny, ponieważ jest niesamowicie bogaty w błonnik, witaminy C i K oraz wiele innych składników odżywczych. Dodaje satysfakcjonujące chrupanie do sałatek i innych potraw.

25. Cebula

Cebule mają bardzo silny smak i są bardzo popularne w wielu przepisach. Zawierają wiele bioaktywnych związków, które uważane są za korzystne dla zdrowia.

26. Pomidory

Pomidory są zwykle klasyfikowane jako warzywo, chociaż technicznie są owocem. Są smaczne i pełne składników odżywczych, takich jak potas i witamina C.